Coastal Haven, Bali

cover1

cover3
Photography by Masano Kawana

Situated on a long, narrow rectangular strip of land on the Bukit peninsula, the design of this home was largely dictated by the confines of the site. With an area of just 1,148 square meters, the emphasis is on the cliff top location and its variety of moods and colours. Depending on the time of the day and the state of the weather, the natural environment changes dramatically here. Hues of seaweed green, sandy shades of taupe and beige, ocean emeralds and deep blues are all utilised in one way or another.

The result is a simple, functional two-storey home with an iconic pool on stilts. The pool is the central focus of the house, it “almost resembles a boat on dry dock”, seemingly floating with its prow facing out to sea. Built from concrete, batu hijau green stone tiles and Himalayan green slate, it makes a statement in both shape and colour. It even has cute “portholes” on its “hull”! And since it is on two levels, with water overflowing from the upper lap pool to the lower paddling pool, the sound of water is ever present.

cover4
A slightly inclined copper roof casts shade over a projecting double-height bale that is one of the owner’s favourite places for relaxing.

The entrance leads directly into an open-plan living/dining area that is furnished simply allowing the eye to take in superb ocean views. The solid teak furniture was handmade by local artist. All other structures radiate out from the pool: the functional two-storey home, with living quarters and master suite above, guest quarters below, a long balustrade walkway leading to a balé, and the double-height balé itself. The latter is also an interesting feature, as it projects out to the cliff from the pool end and provides a secluded breezy relaxation area with panoramic views. Both structure and deck are built from benkerai wood, while the roof is in copper. Copper was specifically chosen because it ages fast, and when exposed to air, oxidises into a creamy green colour which matched the seaweed carpets far below.

The interiors were mainly designed with function and simplicity in mind. In the living / dining area, there are severe grey pillars clad in batu candi stone and merbau and bengkerai woods. Using a neutral palette of creams, greys and whites allows the natural textures and colour of these mostly locally-sourced material to shine through. This house “is very easy house to live in and, of course, the view is spectacular.”

cover6

cover5
The views over the ocean are the main focus in the open plan dining area where distressed wood and rugged stone columns provide textural detail.

cover7


This article was published in the December 2015 issue of Inspire Living Magazine. Download it here!

Advertisements