The L71 House, Bangkok

cover2

The L71 House occupies a long, narrow site perpendicular to the public road. The site configuration and context drive the plan form, resulting in a linear eat/ west axis. All the principal rooms are to the north of the axis, overlooking a swimming pool and rectangular garden, while the subsidiary spaces are to the south of the axis. There is a clear allocation of ‘served’ and ‘servant’ spaces as defined by the modern master Louis Kahn. The orientation and the cantilevered upper floor also maximize shade in the principal rooms.

The owners wanted the separation of ‘public’ and ‘private’ spaces. The various functions of reception, living and dining are consequently rationally planned in a linear configuration of interlocking spaces, and external landscape is ‘inserted’ into the spatial planning. Doors and windows open in both long elevations and, consequently, there is excellent cross-ventilation.

cover3

For entertainment purposes, the public areas are located close to the parking at the entrance to the house, while private areas such as the dining room are located at the rear. The living room was extended across the site to create a private space for the swimming pool.

cover4

cover5
Photography by Albert Lim KS

The materials used throughout the house are a delightful combination of white marble, polished limestone and pale wood, with a particularly striking central staircase in limestone highlighted by daylight that penetrates from a skylight above the stairwell. Skylights are used elsewhere in the house to emphasize specific features, including a family altar. The restraint of the design and the manipulation of daylight are reminiscent of some contemporary Japanese architecture.

cover6


This article was published in the April 2015 issue of Inspire Living Magazine. Download it here!

Advertisements